B&B biedt Van den Herik zekerheid in hun actuele verplichtingen op milieu gebied

Van den Herik Sliedrecht is een familiebedrijf met ongeveer 200 medewerkers. Als waterbouwer is ze met name actief in waterbouwkundige projecten en opsporing van conventionele explosieven. Naast de veelzijdigheid en innovatie kenmerkt Van den Herik zich ook om haar sociale en duurzame aanpak.

Branche
Water engineering

Samenwerking sinds
2015

Vraag
Op elk moment aantoonbaar op de hoogte te zijn en blijven van de relevante wet- en regelgeving voor de bedrijfsactiviteiten van de organisatie op het gebied van milieu.

Situatie

HSE compliance vraagt om continue aandacht en zorg. Voor veel organisaties is het een uitdaging om veranderingen in relevante HSE wetgeving op een efficiënte en doeltreffende manier bij te houden. Ook wijzigingen bij een bedrijf zelf kunnen daarbij invloed hebben op de regels waaraan moet worden voldaan.

Bij Van den Herik zijn ze er duidelijk over. Respect is er voor wetten, regels en gebruiken van alle landen waarin ze werken. Hiermee tonen ze in alles hun betrokkenheid om verantwoord te ondernemen en daar houden ze zich strikt aan. Niet voor niets is Van den Herik dan ook al sinds 2012 ISO14001 gecertificeerd.

Om dit proces goed te reguleren is in 2015 Borger & Burghouts ingeschakeld, zodat Van den Herik op elk moment met zekerheid beschikt over de voor haar relevante en actuele wet- en regelgeving.

B&B

Met het Servicecontract Register van Eisen milieu biedt Borger & Burghouts, aan Van den Herik, een passend pakket om altijd up-to-date te zijn van de laatste wettelijke verplichtingen. Hiervoor maken we bij Borger & Burghouts gebruik van Pharius. Pharius is een online applicatie voor compliance management met een zeer overzichtelijke en dynamische cockpit, een takenmodule en dagelijks geactualiseerde wettelijke verplichtingen. Ook kan eenvoudig bedrijfseigen verplichtingen worden toegevoegd en worden meegenomen in het compliance proces.

De implementatie van zo’n systeem bestaat feitelijk uit 4 fasen: inventariseren, beoordelen, training, borgen. De combinatie, toegang tot alle relevante actuele wet- en regelgeving, onze kennis in het toepasbaar maken hiervan en de tooling van Pharius, geeft ons als Borger & Burghouts een uniek uitgangspunt als het gaat om HSE compliance.

Het voelt goed dat we maandelijks gewezen worden op de wijzigingen die voor ons relevant zijn. Daarmee hebben we de garantie dat we altijd werken volgens de meest actuele wet- en regelgeving. Iets wat een zeer hoge prioriteit heeft in onze organisatie.

Aanpak

In 2015 zijn we gestart met het in kaart brengen van alle relevante wet- en regelgeving voor de gehele organisatie. Dit heeft geleid tot een register waarin wetgeving is gekoppeld aan diverse bedrijfsonderdelen van Van den Herik, zoals bijvoorbeeld kantoor en terrein, projectlocatie en zeevaart.

Op basis van het overzicht van relevante wet- en regelgeving wordt Van den Herik voorzien van een update van de voor hen relevante wijzigingen. Dit gebeurt elke vier weken. De wijzigingen zijn voorzien van een begrijpelijke toelichting en een door de vaste adviseur opgesteld advies voor verdere opvolging en borging. Van den Herik heeft een interne werkwijze opgesteld op basis waarvan de wijzigingen worden beoordeeld en verder uitgezet in de organisatie. In overleg met onze adviseur heeft deze hierin ook een taak gekregen. De communicatie hierover vindt plaats via Pharius.

Tenminste jaarlijks heeft onze adviseur een adviesgesprek met Van den Herik. Tijdens het adviesgesprek worden de voor Van den Herik belangrijkste wijzigingen in wetgeving besproken en de wijze waarop deze kunnen worden of zijn worden geborgd binnen de organisatie. Ook de wijzigingen in de organisatie zelf worden besproken. Al deze wijzigingen kunnen het nodig maken dat het register moet worden aangepast. Onze adviseur beoordeelt dit, eventueel in samenspraak met Van den Herik.

Servicecontract Register van Eisen

Met het Servicecontract Register van Eisen heeft Van den Herik een efficiënte en effectieve manier om aantoonbaar op de hoogte te zijn en te blijven van de voor hen relevante wet- en regelgeving. En mochten er vragen of onduidelijkheden uit voort komen, dan kan altijd contact worden opgenomen met Hans of een van z’n collega’s.

Heeft u zelf interesse in een Servicecontract Register van Eisen, neem dan contact op met Hans Been. Wij kunnen u zowel adviseren op het gebied van Milieu als op het gebied van arbo-veiligheid.

Het Servicecontract Register van Eisen kan worden uitgebreid met een compliance module. Met deze module kunnen er online eenvoudig taken worden uitgezet in de organisatie en kan er aantoonbaar gemaakt worden hoe er wordt voldaan aan alle verplichtingen die voor de organisatie gelden.

Meer weten? Neem gerust eens contact op met Hans

Zekerheid in uw HSE compliance?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren u graag.

Hans Been

Senior adviseur