In-house workshop logistiek omgaan met gevaarlijke (afval)stoffen

Zoals zoveel organisaties ontvangt het IJsselland ziekenhuis gevaarlijke stoffen en biedt het gevaarlijke afvalstoffen aan die vervoerd of verwerkt moeten worden.

Branche
Zorg en welzijn

Samenwerking sinds
2015

Oplossingen
In-house workshop logstiek omgaan met gevaarlijke stoffen

Situatie

De logistieke medewerkers van het IJsselland ziekenhuis hebben te maken met gevaarlijke stoffen bij de ontvangst, opslag en het aanbieden ervan aan hun vervoerder/verwerker. Daarom ontstond er behoefte aan een opleiding in het omgaan met gevaarlijke (afval)stoffen die direct aansluit op de situatie binnen het IJsselland ziekenhuis.

B&B

De veiligheidsadviseur ADR van Borger & Burghouts is gestart met een locatiebezoek en een inspectie van de plaatsen waar ontvangst, opslag en afgifte van gevaarlijke (afval)stoffen plaatsvinden. Onze adviseur heeft foto’s van voorkomende situaties gemaakt, gebruikte documenten gekopieerd en informatie over gehanteerde werkwijzen ingewonnen bij medewerkers.

Aanpak

Op basis van deze informatie heeft B&B een workshop ontwikkeld die naadloos aansluit bij de praktijksituatie ter plekke. Op deze manier hebben wij inzichtelijk gemaakt waar het in de praktijk goed gaat en waar verbeterpunten mogelijk zijn. Ter illustratie is het fotomateriaal gebruikt, waardoor de deelnemers direct zagen waar een situatie zich voordoet. Aangevuld met de noodzakelijke theorie over de richtlijnen voor de opslag van gevaarlijke stoffen (PGS 15) en de regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR), was het volgens de deelnemers een uitermate interessante en leerzame workshop.

Reacties van deelnemers na afloop als “Ik wist niet dat wij daarvoor ook verantwoordelijk zijn”, “Dat ik dat zelf nooit gezien heb” en “Dit kan ik direct zelf toepassen in de praktijk” onderbouwen ons gevoel dat we geslaagd zijn in onze opdracht.

Meer weten over deze case en oplossingen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren u graag.

Sander Bergboer

Senior adviseur