De Omgevingswet komt eraan. En nu?

De datum van de definitieve invoering van de Omgevingswet komt eindelijk in zicht: 1 januari 2024 is het zover. Weet u al wat er allemaal op u afkomt? We krijgen hierover regelmatig vragen over want de vertaling naar de praktijk van de Omgevingswet blijkt lastig. Daarom leest u hier wat wij achter de schermen aan acties ondernemen om ervoor te zorgen dat u altijd kunt blijven voldoen aan voor u relevante wet- en regelgeving.

Uitvoeren van GAP-analyses

De afgelopen maanden hebben wij voor meerdere klanten een GAP-analyse mogen uitvoeren. Daarmee hebben we inzichtelijk gemaakt wat de huidige situatie is en hoe deze zich verhoudt tot de situatie na 1 januari 2024. Dat geeft nu al inzicht in wat erop u afkomt én geeft u bovendien de tijd om voorbereidingen te treffen

Nieuwe registers voor het vakgebied Milieu? Dat stellen we even uit. 

Vanaf 1 oktober stellen wij geen nieuwe milieuregisters meer op. Het is namelijk verstandiger om hiermee te wachten tot 1 januari 2024, als de hele reeks van wet- en regelgeving die samenhangt met de Omgevingswet in werking treedt. Dat voorkomt dubbele werkzaamheden en daarmee dubbele kosten.

Uiteraard blijven wij het reguliere onderhoud aan uw registers uitvoeren. Daarmee kunt u erop vertrouwen dat u altijd inzicht houdt in de voor u geldende wet- en regelgeving. 

Ontwikkeling Migratietool Omgevingswet

Een deel van onze adviseurs werkt samen met Lexerta aan de Migratietool Omgevingswet. Deze online tool maakt het binnen Pharius mogelijk de omzetting van de huidige naar de nieuwe situatie efficiënter uit te voeren. 

Maatwerk

Wij vinden dat de transponeringstabellen die de overheid heeft gepubliceerd, niet voldoende aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Bovendien is elke organisatie anders, en daarmee elk register. Wij schrijven daarom adviezen en toelichtingen bij elke transponering. Per artikel hebben wij bepaald hoe de migratie verloopt. Dat helpt u en onze adviseurs bij het aanpassen van de registers.

Tijdlijn

Op dit moment zijn onze adviseurs bezig met de inhoudelijke vulling van de Migratietool Omgevingswet. Dit ronden we begin oktober af, waarna we de laatste reviews doen. Dan is ook alle wetgeving in de databanken van Pharius geconsolideerd. Vanaf november starten wij met het herzien van de registers van eisen.

Klanten van Borger & Burghouts hebben inmiddels bericht van ons gehad over hoe wij hierbij (kunnen) ondersteunen. 

Wat is de impact van de Omgevingswet op uw organisatie?

Leg uw vraagstuk gerust eens neer bij Daniel of één van onze andere adviseurs.

Daniel van Grol

Senior adviseur – Teamleider