Nieuwsbrief
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons nieuws.
Inzicht in hoeverre de organisatie voldoet aan de voorschriften op het gebied van milieu, arbo en/of veiligheid blijft voor veel organisaties een lastig onderwerp. Dit terwijl het niet “in compliance” zijn vaak leidt tot een verhoogd risico op schade op gebied van imago, financiële positie, medewerkerstevredenheid, het milieu en zelfs bedrijfscontinuïteit.
Om inzicht te krijgen in de actuele stand van zaken ten aanzien van naleving van voorschriften wordt doorgaans een compliance-audit uitgevoerd. Een compliance-audit kenmerkt zich door controle van documentatie en een fysieke rondgang over de locatie. Vragen die vooraf aandacht behoeven betreffen de scope van de audit, de frequentie waarmee audits worden uitgevoerd en de kwaliteit van de persoon die de audit uitvoert.
De aanpak die Borger & Burghouts hanteert bij het uitvoeren van compliance-audits is de zogeheten risico-gestuurde aanpak. Hiervoor is het noodzakelijk dat we eerst inzicht krijgen in het wettelijk kader dat op de organisatie van toepassing is. Een register van eisen is het overzicht waarin wij voor de organisatie precies duidelijk maken welke verplichtingen op de organisatie van toepassing zijn, uiteraard gespecificeerd naar bedrijfsonderdeel, proces en/of installatie. Door dit kader vooraf samen met onze opdrachtgever te definiëren, stellen we feitelijk de scope van de audit vast. Afhankelijk van de risico’s die samenhangen met de bedrijfsactiviteiten en het wettelijk kader stellen we gezamenlijk de auditfrequentie vast. Het is namelijk niet noodzakelijk de gehele bedrijfsvoering met dezelfde frequentie te “toetsen”. Vaak voeren wij de audits per thema uit, zoals specifiek voor de PGS-15, blootstelling aan gevaarlijke stoffen of bijvoorbeeld keuring van arbeidsmiddelen.
Senior adviseur – Teamleider